logo



Test your knowledge of local government

Robert Houk • Jan 6, 2020 at 9:13 AM

How much do you know about your state and local government?

How familiar are you with the people elected to serve you at city hall, the courthouse and the statehouse?

Test your knowledge of our political system by completing the following political quiz:

1.) What Washington County office will be on the ballot this year?

A. Register of deeds

B. Sheriff

C. Trustee

D. Assessor of property

2.) How many seats in the Tennessee House of Representatives are up for re-election this year?

A. 132

B. 45

C. 99

D. 95

3.) Johnson City will hold a municipal election on the same day as the nation elects a president. What is that date?

A. May 1

B. Aug. 2

C. April 19

D. Nov. 3

4.) What “statewide office” is on the ballot in Tennessee this year?

A. State attorney general

B. Secretary of State

C. U.S. Senate

D. Lieutenant governor

5.) How long is a term for a member of the U.S. Senate?

A. Four years

B. Two years

C. Eight years

D. Six years

6.) Who currently serves as the vice mayor of the city of Johnson City?

A. Pete Peterson

B. Jenny Brock

C. Joe Wise

D. Todd Fowler

7.) How many members are elected to serve on the Johnson City Commission?

A. Four

B. 15

C. Five

D. 10

8.) Constables elected in Tennessee are peace officers with powers to:

A. Arrest

B. Serve civil papers

C. Do security escorts

D. All of  the above

9.) Washington County Board of Education members are elected by:

A. Districts

B. Seniority

C. Experience

D. Gender

10.) How many representatives now serve on the Washington County Commission?

A. 24

B. 20

C. 15

D. 9

11.) Before being elected to the Tennessee General Assembly in 1990, state Sen. Rusty Crowe, R-Johnson City, served as a:

A. Private detective

B. Deputy commissioner of the state Department of Correction

C. Federal prosecutor

D. Fitness instructor

12.)  True or False: Washington County Mayor Joe Grandy has control over all courthouse offices.

13.) The Tennessee General Assembly meets in a  ___-year session.

A. Three

B, Four

C. Two

D. Five

14.) What do U.S. Rep. Phil Roe, R-Johnson City, and President Andrew Johnson have in common?

A.  Both represented the 1st District in Congress.

B. Both are originally from North Carolina.

C. Both graduated from Austin Peay University.

D. Both were named for famous Revolutionary War generals.

Extra credit: Who is Tennessee’s junior U.S. senator?

A. Lamar Alexander

B. Marsha Blackburn

C. Bill Frist

D. Bob Corker

Answers: 1.) D; 2.) C; 3.) D; 4.) C; 5.) D; 6.) C; 7.) C; 8.) D; 9.) A; 10.) C; 11.) B; 12.) False; 13.) C; 14.) A; Extra credit: B.

Johnson City Press Videos